Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η Μαρία της Σιωπής 1973

Η Μαρία της Σιωπής   1973


Έτος: 1973
Πρεμιέρα: 1 Ιανουαρίου 1973
Διάρκεια: 85'
Είδος: Δραματική
Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Πέτρος Αθηναίος
Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας
Φωτογραφία: Σταμάτης Τρύπος
Ηθοποιοί: Αλίκη ΒουγιουκλάκηΑλέκος ΑλεξανδράκηςΠαντελής Ζερβός, Σπύρος Καλογήρου, Μαρία Κωνσταντάρου, Λαυρέντης Διανέλλος, Καίτη Λαμπροπούλου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Σίσκος, Γιώργος Νέζος, Γιάννης Χειμωνίδης, Ειρήνη Κουμαριανού, Ανδρέας Συρογιάννης
Σχόλια/Πλοκή: Μια κωφάλαλη κοπέλα, η Μαρία, ζει μοναχικά με τον πατέρα της σε ένα νησί μέχρι που γνωρίζει τον δάσκαλο , ο οποίος ενώ της μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα, την ερωτεύεται. Η κοπέλα θα πέσει θύμα βιασμού από τον ισχυρό άντρα του χωριού και θα γεννήσει ένα αγοράκι, το οποίο ο βιαστής της με τη γυναίκα του θα επιχειρήσουν να πάρουν. Η αντίδραση της κοπέλας θα είναι βίαιη, ο επίδοξος απαγωγέας θα πέσει νεκρός, αλλά το δικαστήριο θα την αθωώσει.
Trivia: Το σενάριο της ταινίας "Η Μαρία της σιωπής" είναι βασισμένο στο σενάριο της Αμερικάνικης ταινίας "Johnny Belinda" του 1948. Η ταινία αυτή ήταν προτεινόμενη για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (το οποίο δεν κέρδισε), αλλά η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Jane Wyman, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Μαρία της σιωπής ήταν η τελευταία ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη για την FINOS FILMS και για τη δεκαετία του 1970 (εξαιρουμένης της ταινίας "Το κορίτσι του καμπαρέ", η οποία δεν προβλήθηκε). Η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη εκτιμούσε πολύ την ταινία "Η Μαρία της σιωπής" και απαντώντας στην ερώτηση για το ποια ήταν η τελευταία ταινία που γύρισε, πολύ συχνά ανέφερε αυτή την ταινία, παρά το γεγονός ότι είχε γυρίσει έπειτα τις ταινίες "Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα" (1980) και "Κατάσκοπος Νέλλη" (1981). Η ταινία είναι γυρισμένη στη Τζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου